Suđenje zbog "neodgovornog" izdvajanja iz jata Novo!

0 preuzimanja

GALEB JONATHAN LIVINGSTON

Galeb_Jonathan_Livingston1Galebovi jutarnjeg jata provode svoj uobičajeni radi dan: kričeći slijede ribarske čamce i otimaju se za komadićke hrane. Daleko od njih, potpuno sam, galeb Jonathan Livingston vježba. Htio bi naučiti letjeti.

Galeb Jonathan izvanredno je talentiran. No u vježbanju doživljava neuspjehe, a u obitleji galebova nerazumijevanje. Zašto biti drugačiji od drugih! Nerazumijevanje i sumnja u sebe bila su mu najteža iskušenja. Ali Jonathan je izdržao. Vježbao je. I postigao rekord - letio je trista dvadeset šest kilometara na sat. - Bio je radostan. Zbog sebe i zbog drugih. Vjerovao je da je to veliki trenutak u povijest njegova jata. Vjerovao je da su im otvorene nove mogućnosti.

Kada se Jonathan pridružio jatu na obali, već se bila spustila noć. Bio je umoran i vrtjelo mu se u glavi. Ipak je u svom ushićenju izveo pri slijetanju petlju, a trenutak prije nego što je dodirnuo tlo, valjak na razdjele. "Kad saznaju", pomisli, "za moj rekord, poludjet će od sreće. Koliko je sad život bogatiji! To je smisao života, a ne ono sumorno vucarenje do ribarskih brodica i natrag. Možemo biti slobodni! Možemo naučiti letjeti!"

Godine što su bile pred njim obećavale su sreću i zadovoljstvo.

Kada je sletio na obalu, ugleda zbor galebova i učini mu se da su sakupljeni već duže vrijeme. Zapravo su ga čekali.

- Galebe Johnatane! Stani u sredinu! - Riječi Starješine zazvučale su izrazito svečano. Stajati u sredini značilo je ili veliku sramotu ili veliku čast. Na taj se način iskazivala čast vođama galebova. "Naravno", pomisli, "Jutarnje jato vidjelo je moj rekord! Ali ja ne želim počasti. Ne želim postati vođa. Samo želim podijeliti s njima svoje otkriće i upozoriti ih na nove mogućnosti za sve nas." Stupio je naprijed.

- Jonathane Livingstone - obrati mu se Starješina - stani u sredinu, na svoju sramotu, tako da te sva braća galebovi vide!

Kao da ga je tko tresnuo daskom po glavi. Koljena su mu zaklecala, perje mu se objesilo, a u ušima mu je šumilo. "Zar ja da stojim u sredini na svoju sramotu? Nemoguće! A moj rekord? Oni to ne razumiju! To je zabuna, pogreška!"

-...zbog svoje nepromišljene neodgovornosti - ozbiljni je glas odjekivao - zbog povrede dostojanstva i tradicije porodice galebova...

Biti prozvan u sredinu zbog nekog sramotnog čina značilo je biti izopćen iz društva galebova, prepušten samotničkom životu na Dalekim Hridima.

-...Jednog ćeš dana, Jonathane Livingstone, shvatiti da se neodgovornost ne isplati. Život je neizvjestan i nespoznatljiv, a mi smo stvoreni samo da jedemo i da opstanemo što dulje možemo.

Galeb se nikada ne suprostavlja zboru jata, ali Jonathan ipak digne glas:

- Neodgovornost? Braćo! - uzvikne. - Tko je odgovorniji od galeba koji pronađe i slijedi smisao i viši cilj života? Tisuću godina mučimo se da dođemo do ribljih glava, a sad imamo razloga da živimo - da učimo, da otkrivamo i postanemo slobodni! Dajte mi priliku, dopusite mi da vam pokažem što sam naučio...

Jato je stajalo nepomično, kao ukopano.

- Bratstvo je razvrgnuo - povikaše galebovi u jedan glas i jednodušno se odlušiše i okrenuše leđa.

Ostatak života Jonathan je proveo u samoći, ali je odletio još mnogo dalje od Dalekih Hridi. Nije ga toliko boljela samoća koliko spoznaja da njegova braća nisu htjela povjerovati u uzvišenost letenja; nisu htjeli otvoriti oči i vidjeti...

Galeb_Jonathan_LivingstonPOVRATAK IZ SAMOĆE DA BI I DRUGI OTVORILI OČI I VIDJELI

U progonstvu je galeb Jonathan učio. Učio je sve više i otkrio da su dosada, strah i gnjev glavni uzroci zašto galebovi kratko žive. Jedne su se večeri kraj Jonathana pojavila dva galeba koja su letjela ljepše i brže od njega. Oni su ga poveli u novi život. Shvatio je da ga vode u nebo. Tamo je našao nekoliko galebova koji su mu objasnili da žele otkriti savršenstvo i to savršenstvo pokazati drugima. Jonathan je učio brže od drugih galebova. A onda se sjetio života na zemlji. Razmišljao je nema li možda ondje neki galeb koji bi htio otkriti ljepotu i smisao letenja. Želio je drugima prenijeti djelić istine koju je spoznao. Vratio se na Zemlju i na Dalekim Hridima susreo galeba Fletchera Lynda. Bio je to mlad galeb kojega je također njegovo jato izopćilo zbog presmionog letenja. Bio je ogorčen i spreman na borbu do posljednjeg daha. Johnatan je učio Flechera letjeti. Nakon nekog vremena, Jonathan im predloži da se vrate jatu. Znali su da se po zakonu jata nitko od prognanih galebova nije smio vratiti. No oni su se vratili. Mnogi su galebovi bili zadivljeni i zaželjeli su letjeti. Jonathan im je tumačio kako je sloboda njihova prava priroda i kako treba odbaciti sve što priječi slobodu, pa bio to i zakon jata. Većina je u jatu bila zbunjena Jonathanovim umijećem, načinom razmišljanja i postupcima. Nisu mogli vjerovati da je Jonathan običan galeb. Proglasili su ga vragom i nasrnuli na nj da ga ubiju. No Jonathan i Fletcher zažele i u tili se čas nađu daleko od njih. Tu su razgovarali zašto se treba vratiti svom jatu i zašto treba poštivati slobodu onih koje smo naučili letjeti.

- Jonathane, sjećaš li se što si jednom davno rekao o tome kako moramo voljeti jato, vratiti mu se i pomoći mu da uči?

- Svakako.

- Ne razumijem kako možeš voljeti rulju koja te je malo prije htjela ubiti.

- Oh, Fletche, to se ne voli. Ne volimo mržnju i zlo, dabome. Treba učiti da se spozna istinski galeb, ono dobro u svakome galebu i pomoći im da i sami to vide. To je ljubav o kojoj sam ti govorio. Sasvim je zgodno kad prokljuviš u čemu je stvar.

- Sjećam se, na primjer, mlada i neobuzdana galeba, Fletchera Lynda, tako se zvao. Upravo je bio protjeran, spreman da se bori s jatom do posljednjeg daha, odlučan da stvori svoj pakao na Dalekim Hridima. A danas, evo, umjesto toga gradi svoj raj, predvodeći cijelo jato na tom putu.

Fletcher se okrene svom instruktoru, a u očima mu se pojavi trunak strave.

- Zar ja da ih vodim? Kako to misliš? Pa, ti si instruktor ovdje. Ne možeš nas napustiti!

- Ne mogu? Zar ne vidiš da postoje i druga jata, dragi Fletcheru, kojima je instruktor potrebniji nego vama, jer ste vi već nadomak svjetlu?

- Zar ja? Johne, ja sam običan galeb, a ti si...

- ... jedinac Velikog Galeba, zar ne? - Jonathan uzdahne i pogleda prema pučini. - Tebi više nisam potreban. Moraš pronalaziti sebe, svaki dan pomalo, istinskog, neograničenog galeba Flechera. On će biti tvoj instruktor. Trebaš ga razumjeti i njime ovladati...

R. Bach

Pregleda: 1306 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 21. 11. 2019.

Slični dokumenti

Starci i vrijeme
Starci i vrijeme

Čekaonica je bila puna ljudi koji su čekali liječnički pregled. Stariji gospodin ustane i priđe šalteru. Uljudno reče:

Gospođo ja sam naručen za deset sati, ali uskoro će jedanaest.

Što povećava sigurnost kod djeteta
Što povećava sigurnost kod djeteta

Nikola- Pokažite djetetu da ga volite takvo kakvo jest

- Razvijte osjećaj da Vam je jako važno - Ostvarite osjećaj bliskosti - Neka zna da ima svoje mjesto u svijetu i da pripada nekome - Vama - Neka zna da je uz Vas sigurno i zaštićeno bez obzira na promjene u svakodnevnom životu. - Pohvalite svako pozitivno ponašanje - Pri kažnjavanju ne govorite ''više te ne volim'' - već recite da ste ljuti zbog tog konkretnog postupka, - Ne dopustite da dijete ne zna što bi sa sobom; pomozite mu da osmisli svoje vrijeme igrama, dužnostima… neka se osjeti korisnim, ne ostavljate ga samom sebi - Pomozite da razumije događaje oko sebe. Razgovarajte s njime primjereno dobi. - Igrajte se s njim i radije mu pričajte priče nego čitajte. - Ako ste Vi sigurni i dijete će se osjećati sigurno - Ako ga Vi volite ono će voljeti sebe - Ako djecu odbacujete oni će se osjećati lošima - Ne štedite nježnosti - pogotovo do 5. godine - Ne osuđujte ih za sve agresivne postupke. - Tolerirajte proteste ukoliko je način njihova iskazivanja takav da ne povrijede druge - Agresija i bijes su normalni osjećaji. Pitajte ih za razlog tih osjećaja - Budite prema djetetu iskreni, spontani i onda kad ste ljuti, tužni… neka Vas i takve upozna, imat će više povjerenja u Vas - Budite dosljedni NAJVIŠE ŠTO RODITELJI MOGU UČINITI ZA SVOJE DIJETE: - OSMISLITI SVOJ ŽIVOT - VOLJETI JEDAN DRUGOGA

S. Tomić

Zanimljivosti

Najmlađi roditelji u povijesti živjeli su u Kini. Roditeljima su postali 1910. u dobi od 8 i 9 godina.

Humor

– Noćas je kod nas došao anđeo i donio ti malu seku. Želiš li je vidjeti? – A je li anđeo još tu, njega bih radije vidio.

Poslovice

Hrabrost je strah koji je izgovorio molitvu. (Anoniman)