Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada za osnovnu školu Natjecanje iz vjeronauka za srednju školu

Kaštel Novi, 2. ožujka 2017.

Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada osnovnih škola i natjecanje iz vjeronauka srednjih škola za Splitsko-makarsku nadbiskupiju na temu Misijska djelatnost Crkve održani su 2. ožujka 2017. u Osnovnoj školi Bijaći u Kaštel Novom.

Nakon prethodne dvije razine, školskog i međuškolskog natjecanja, na nadbiskupijskoj razini sudjelovalo je 20 osnovnoškolskih i 10 srednjoškolskih ekipa. K tome, na natjecanju su sudjelovale i četiri ekipe osnovnih i tri ekipe srednjih škola iz Hvarske biskupije, budući da Hvarska biskupija pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji.

natjecanje2017

Nakon pjevanja državne himne u izvedbi Nede Kovačeva, himne OŠ Bijaći U našoj školi dijete se voli te uvodne molitve učenika iz škole domaćina i voditelja programa učenika Roka Kraljevića, natjecatelje, njihove mentore i sve nazočne goste pozdravila je ravnateljica Škole gospođa Jadranka Šošić. Izrazila je zadovoljstvo što je njezina škola imala čast organizirati natjecanje iz vjeronauka poželjevši da ova djeca od starijih nauče nešto dobro i budu bolja od njih te da svijetom pronose ljubav i mir. Vrijedno je spomenuti da je upravo u OŠ Bijaći održana prva nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada davne 1997. godine, kada je olimpijada uvrštena u katalog školskih natjecanja.

Prigodnim riječima pozdrava učenicima su se još obratili dekan kaštelanskog dekanata don Stipan Šurlin, zamjenik gradonačelnika grada Kaštela Mili Novak, predstojnik splitske podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje Vlade Matas, predstojnica Ureda državne uprave Splitsko-dalmatinske županije Nansi Ivanišević i uime Splitsko-dalmatinske županije Ante Radovčić. Svi su uputili lijepe riječi o mladeži koja se natječe i o vjeronaučnom natjecanju koje se u okviru školskog natjecanja održava od 1997. godine poručivši im da je važno sudjelovati, ali da nije loše i pobijediti.

Na kraju se nazočnima obratio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić izrazivši ponos i radost zbog potencijala znanja i mladosti koje ima u svojoj nadbiskupiji poručivši im: „Puni ste informacija i iskustva.” U surječju teme natjecanja o misijskoj djelatnosti Crkve podsjetio je na Splićanina Marka Marulića, oca hrvatske književnosti, čije je djelo „Pouke za čestit život po primjeru svetaca” u svojoj misijskoj torbi nosio najveći misionar sv. Franjo Ksaverski. Poželio je mladima da u svom srcu uvijek ponosno nose tu misijsku „informaciju”. Naglasio je da je „misionar prorok Riječi i svjedok ljubavi” te da postoje dvije vrste misionara: „ad intra” – unutar ambijenta u kojem žive i „ad extra” – oni koji prelaze granice i idu u misije na druge kontinente poput sv. Majke Terezije i o. Ante Gabrića te brojnih drugih. „Imate misijskog iskustva u svom razredu i u svojoj školi. U vama vidim misionare novoga društva, vrednota i duhovnosti te vjerujem da s vama naša domovina ima bolju budućnost. Želio bih da i ova olimpijada bude jedan poticaj rasta u misionarskom duhu. Želim vam oko sokolovo da ne biste pogriješili i da gađate desnicom u sridu”, poželio je nadbiskup Barišić mladim natjecateljima.

Pozdravni govori bili su protkani vrlo lijepo osmišljenim kulturno-duhovnim programom škole domaćina u kojemu su nastupili: „Bijaćki slavuji”, VIS „Anđeli”, „Bijaćke meštrovice”, dječji zbor „Zvuci Bijaća” pod vodstvom vjeroučitelja Marija Žuvele i dramska sekcija skole s igrokazom „Ode Stipe u misije”.

natjecanje2017a

Zatim je uslijedilo kratko predstavljanje svih ekipa. Član nadbiskupijskog povjerenstva za provođenje natjecanja Mario Radunić pozdravio je sve nazočne te učenicima predstavio program i pravila natjecanja. Natjecanje se odvijalo u tri kruga: pisani test, tombola i Isusov mili-junak.

Završivši pisanje testova vjeroučenici su se okrijepili sendvičima, pizzama i sokovima te u pratnji nekoliko domaćih nastavnika pošli u crkvu Sv. Majke Terezije na Resniku. U isto vrijeme mentori i članovi Povjerenstva ispravljali su testove i zbrajali bodove. Igra „tombola”, u kojoj su sudjelovale istodobno sve ekipe, pokazala je dobru pripremljenost učenika i osnovnih i srednjih škola. Većina je svoju karticu tombole, koja je mogla donijeti maksimalno 20 bodova, popunila vrlo uspješno.

U završnoj igri – „Tko želi biti Isusov mili-junak?” – sudjelovalo je pet najuspješnijih ekipa. Predstavnici svih pet ekipa istodobno su pisali odgovore na zadana pitanja kojima su mogli osvojiti od jednog do četiri boda. Nakon čak šest i pol sati zabavnoga, kulturnoga i natjecateljskoga programa konačno su bile poznate pobjedničke ekipe i konačne ljestvice poretka.

natjecanje2017b

Prvo mjesto osvojila je ekipa Osnovne škole Sućidar s 99,25 bodova pod vodstvom vjeroučitelja don Ivana Čotića, koji je prije 19 godina po prvi put vodio pobjedničku ekipu iz OŠ Mertojak na državno natjecanje i od tada gotovo redovito sudjeluje na državnim natjecanjima, a osam puta je državni prvak s različitim školama. Drugo mjesto osvojila je OŠ Zmijavci iz Zmijavaca (90,50 bodova) pod vodstvom vjeroučiteljice Andrijane Bagarić i treće mjesto OŠ Ostrog iz Kaštel Lukšića (73 boda) pod vodstvom vjeroučiteljice Ane Biliškov.

Na srednjoškolskom natjecanju prvo mjesto osvojila je ekipa III. gimnazije iz Splita (99,75 bodova) pod vodstvom vjeroučiteljice Ane Gelo. Drugo mjesto osvojila je Nadbiskupijska klasična gimnazija “Don Frane Bulić” iz Splita (90,25 bodova) pod vodstvom vjeroučitelja don Mate Brečića i treće mjesto V. gimnazija „Vladimir Nazor” iz Splita (80,25 bodova) pod vodstvom vjeroučitelja Ante Majića.

Svim sudionicima natjecanja, a na poseban način domaćinima riječi zahvale a pobjednicima čestitke uputio je mr. don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, koji je po prvih pet ekipa nagradio vrijednim knjigama, a ravnateljici Škole domaćina prigodni dar. Sve su ekipe dobile priznanja o sudjelovanju na natjecanju.

LJESTVICA KONAČNOG PORETKA OSNOVNA ŠKOLA

LJESTVICA KONAČNOG PORETKA SREDNJA ŠKOLA

Silvana Burilović Crnov

 

Zanimljivosti

Osim osuđenih kriminalaca, ratnih zarobljenika i robova, postojali su i profesionalni gladijatori – slobodni ljudi koji su se dobrovoljno javljali za borbu. Čak je i car Commodus sudjelovao u više borbi u areni, a zanimljivo je da je umro tako što ga je atletičar Narcissus zadavio u svlačionici. ,

Humor

Učiteljica: “Ivice zašto si doveo djeda na roditeljski sastanak?” Ivica: “Zato što jedino on slabo vidi.”

Poslovice

U kući lijenčine množe se samo snovi. (Koreanska)