Ekipe naše nadbiskupije apsolutne pobjednice na državnoj vjeronaučnoj olimpijadi

Topusko, 5.-7. travnja 2017.

Državno natjecanje iz vjeronauka održano je od 5. do 7. travnja 2017. u Topuskom, u Sisačkoj biskupiji. Sudjelovale su ukupno 43 ekipe osnovnih i srednjih škola s 220 natjecatelja i mentora iz svih hrvatskih nad/biskupija na temu: Misijska djelatnost Crkve.

Uz pobjedničke ekipe iz svih biskupija, Splitsko-makarsku nadbiskupiju zastupale su još dvije ekipe iz srednje i jedna ekipa iz osnovne škole koje su se plasirale po kriteriju izvrsnosti. Svečano otvaranje Vjeronaučne olimpijade započelo je 5. travnja u Seminarskoj dvorani hotela „Top Terme” u Topuskom bogatim kulturno-umjetničkim programom. Programom su moderirali vjeroučitelji Nikolina Milatović i Marko Mihalić.

drzavno natjecanje2017

Natjecanje je otvorio sisački biskup mons. Vlado Košić uputivši svim natjecateljima riječi ohrabrenja i pohvalivši njihov trud i zauzetost. Govoreći o temi ovogodišnjeg natjecanja biskup Košić je istaknuo kako su naši stari prihvatili kršćanstvo pronoseći svoju vjeru diljem svijeta. „To je ostvarenje zadaće koju je svojim učenicima dao Gospodin Isus kada je na Uzašašće rekao: ‘Pođite i učinite mojim učenicima sve narode, krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovijedao’. Crkva to i danas čini, vjerna svome Učitelju. Stoga smo i mi pozvani svjedočiti Isusa Krista i svima koji ga ne poznaju navijestiti njegovu Radosnu vijest. To se događa ovdje danas i sutra, kada učenici osnovnih i srednjih škola žele pokazati na ovom natjecanju ono što su naučili, ali i provesti to znanje u životu. Čestitam svima koji ste se u svojim biskupijama pokazali najbolji da bi onda između sebe otkrili najboljeg i u cijeloj našoj domovini. Natjecanje je dobar način kako ćete otkriti svoje sposobnosti i talente te ih  dalje razvijati“, rekao je biskup u svom pozdravnom govoru.

Okupljenima su se obratili i ravnatelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj vlč. Antun Štefan, pomoćnik ministra znanosti i obrazovanja Momir Karin, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković Pečenković, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, načelnik Općine Topusko Vlado Muža, ravnateljica OŠ Vladimira Nazora iz Topuskog Jana Markulin, a svoje video poruke iz misija u Africi uputili su vlč. Velimir Tomić i vlč. Ivan Stojanović.

drzavno natjecanje2017a

Drugoga dana natjecanja, nakon natjecateljskog dijela programa, učenici su posjetili Sisak. Razgledali su sjedište Sisačke biskupije Veliki Kaptol, zatim sisačku katedralu, ostatke rimske arhitekture „Siscia in situ” i utvrdu Stari grad do koje su iz središta grada stigli brodom.

Svečano misno slavlje u katedrali za sve sudionike predvodio je biskup Košić u zajedništvu s desetak svećenika koji kao mentori sudjeluju u natjecanju. U homiliji, govoreći o pročitanoj Božjoj riječi koja donosi kako Abraham postaje ocem mnoštva naroda, biskup je rekao da taj primjer pokazuje kako Gospodin razmišlja. „Mi želimo svim silama uspjeti, a dogodi se da je ponekad taj uspjeh malo drukčiji nego što to mi očekujemo. Imamo pred očima Abrahama. On je želio potomstvo i sina, ali mu je žena bila nerotkinja, a on je bio star. Kada mu je Bog obećao potomstvo, bilo je to nešto što je za ljudske oči i ljudsku pamet nemoguće. Ipak, Bog je učinio čudo i dao Abrahamu potomstvo od kojega će poteći mnoštvo naroda. Tako, kada se i vaše nade okreću prema jednom riješenom, Bog ponekad učini drugo rješenje. Vidite, to da je Abraham postao otac mnogih naroda i da svi oni koji vjeruju u Boga jedinoga njega nazivaju praocem, to nije bilo njegovo djelo. On je samo povjerovao u to nemoguće obećanje, a sve ostalo je čisti Božji dar i Božja milost. Bog je tako pokazao da je On onaj koji izvodi velika djela, a čovjek treba samo vjerovati“, rekao je biskup te je ohrabrio natjecatelje: „Bez obzira na rezultate na kraju natjecanja, vi ste već sada pokazali zavidno znanje te neka vam Bog dadne, kao što Pavao kaže, da trčite za onaj vijenac neuveli i onu nagradu vječnu koju Gospodin daje onima koji njega ljube“.

drzavno natjecanje2017b

Završni dio natjecanja održan je 7. travnja u Seminarskoj dvorani Hotela „Top Terme” u Topuskom. Uvjerljivi pobjednici i ove godine dolaze iz Splitsko-makarske nadbiskupije. U kategoriji osnovnih škola prvo mjesto osvojila je OŠ Sućidar iz Splita (Ivan Perić, Ana Galić, Mira Galić, Iva Sablić) pod vodstvom mentora don Ivana Čotića s 88 osvojenih bodova od mogućih 100. Drugo mjesto OŠ Zmijavci iz Zmijavaca pod vodstvom mentorice Andrijane Bagarić s 84,25 bodova i treće mjesto OŠ Antuna Mihanovića – Petropoljskog iz Drniša s 82,75 bodova.

U kategoriji srednjih škola prvo mjesto osvojila je ekipa III. gimnazije iz Splita (Ivan Gelo, Antonio Krivić, Anamaria Đerek, Katarina Čavka) pod vodstvom mentorice Ane Gelo s 98,75 bodova, drugo mjesto osvojila je ekipa Gimnazije Pula s 91,50 bodova, a treće mjesto s 91,25 bodova Nadbiskupijska klasična gimnazija „Don Frane Bulić“ iz Splita pod vodstvom vjeroučitelja don Mate Brečića.

Natjecanje je zatvorio domaćin sisački biskup Vlado Košić pohvalivši zauzetost i zavidno znanje natjecatelja te velik trud svih onih koji su bili uključeni u organizaciju natjecanja. Biskup je najavio i nagradno putovanje u Češku za po tri najbolje plasirane ekipe iz osnovne i srednje škole.

tekst prilagođen prema: www.ika.hr
fotografije preuzete sa: http:biskupija-sisak.hr

Zanimljivosti

U informatičkoj tvrtci Nutzwerk iz Leipziga vrijedi strogo pravilo prema kojem u uredima nema cviljenja i žaljenja. Pesimisti, grintavci i cvilidrete imaju pravo na dva uzdaha nezadovoljstva. Omakne li im se treći, put prema burzi širom im je otvoren. Dobro raspoloženje ključno je za uspješno obavljanje posla.

Humor

Na vjenčanju. – Pristaje li mladoženja promijeniti status u oženjen? – Da. Pristaje li mlada promijeniti status veze u udata? – Da. Molim kumove da lajkaju.

Poslovice

Vreća škrtca nema vrha, a vreća rasipnika nema dna. (Rumunjska poslovica)