Vjeronaučna olimpijada Splitsko-makarske nadbiskupije za osnovnu školu i natjecanje iz vjeronauka za srednju školu

Omiš, 9. ožujka 2018.

Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada osnovnih škola i natjecanje iz vjeronauka srednjih škola za Splitsko-makarsku nadbiskupiju na temu Kršćani na putu dijaloga održani su 9. ožujka 2018. u Osnovnoj školi „Josip Pupačić“ u Omišu.

Nakon prethodne dvije razine, školskog i međuškolskog natjecanja, na nadbiskupijskoj razini sudjelovalo je 20 osnovnoškolskih i 12 srednjoškolskih ekipa. K tome, na natjecanju su sudjelovale i četiri ekipe iz Hvarske biskupije, budući da Hvarska biskupija pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji.

nadbiskupijska vjeronauna olimpijada omis 9 ozujka 2018 8 20180806 1019240227

Prvi dio programa upriličen je u Hotelu „Plaža“ u Omišu. Nakon pjevanja državne himne u izvedbi školskoga zbora i uvodne molitve vjeroučitelja iz škole domaćina, natjecatelje, njihove mentore i sve nazočne goste pozdravila je ravnateljica Škole gospođa Davorka Deur. Izrazila je zadovoljstvo što je njezina škola imala čast organizirati natjecanje iz vjeronauka poželjevši da ova olimpijada koja je ugostila oko 160 izvrsnih učenika bude „svečanost znanja i poznavanja vjeronauka i kršćanskog nesebičnog duha“. Poželjela im je da se dobro osjećaju u školi i gradu Omišu te budu uspješni u natjecanju.

Prigodnim riječima pozdrava učenicima su se još obratili župnik don Mate Čulić, omiški gradonačelnik Ivo Tomasović, predstojnik Agencije za odgoj i obrazovanje Vlade Matas i predstavnik Splitsko-dalmatinske županije Ante Radovčić. Svi su uputili lijepe riječi o mladeži koja se natječe i o vjeronaučnom natjecanju koje se u okviru školskog natjecanja održava od 1997. godine poručivši im da budu ljudi dijaloga te da kroz dijalog budu još bolji i uspješniji mladi ljudi.

nadbiskupijska vjeronauna olimpijada omis 9 ozujka 2018 26 20180806 1328160336

Na kraju se nazočnima obratio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić izrazivši ponos i radost zbog potencijala znanja i mladosti koje ima u svojoj nadbiskupiji. Osvrnuvši se na ovogodišnju temu natjecanja iz vjeronauku istaknuo je da dijalog ima dvije važne dimenzije: istinu i ljubav. „Dijalog u istini ali bez ljubavi je opasan, a dijalog u ljubavi bez istine je slijep. Samo dijalog u istini i ljubavi daje vidljive dobre plodove i oživljava sugovornika, a ne ponižava ga“, kazao je nadbiskup. Dodao je da je važna sastavnica dijaloga slušanje, a to mogu najbolje naučiti od proroka Samuela koji reče: „Govori Gospodine, sluga tvoj sluša!“ Poželio im je da to što su naučili pripremajući se za ovogodišnju olimpijadu ugrade u svoj život i rad, da rastu u kulturi dijaloga u svojoj obitelji, u školi i ulogama koje će sutra zauzeti u društvu. Poručio je vjeroučenicima: „Osjetite radost sudjelovanja i zadovoljstvo uspjeha!“ Nadbiskup i ravnateljica Deur razmijenili su prigodne darove.

Pozdravni govori bili su protkani vrlo lijepo osmišljenim kulturno-duhovnim programom škole domaćina: školski zbor izveo je himnu a potom i pjesmu „Molitva za mir“, recitaciju „Moj Bog“ izvela je Mande Marija Bogdanović pod vodstvom mentorice Dominike Trogrlić, pjesmu „Molitva“ autorice Branke Mlinar izveli su vjeroučitelji OŠ „Josip Pupačić“ i SŠ „Jure Kaštelan“, školska klapa „Bepo“ pod vodstvom Marije Didović nastupila je s pjesmom „Mati moja s licem sunca“, učenik Dominik Sovulj izveo je svoju pjesmu, Miron Palaveršić i Marija Šarac uprizorili su igrokaz „Sv. Luka i novinar“, a Gabrijela Brajčić otpjevala je pjesmu „Samo Isus može“. Kroz program su nazočne vodili učenici škole domaćina Leona Mladin i Marko Blajić, koji su bili odjeveni u stare omiške nošnje.

nadbiskupijska vjeronauna olimpijada omis 9 ozujka 2018 49 20180806 1881590053

Zatim je uslijedilo kratko predstavljanje svih ekipa. Predstojnik Katehetskog ureda mr. Josip Periš pozdravio je sve nazočne te učenicima predstavio program i pravila natjecanja. Natjecanje se odvijalo u tri kruga: pisani test, tombola i Isusov mili-junak.

Završivši pisanje testova vjeroučenici su se okrijepili sendvičima i sokovima te u pratnji nekoliko domaćih nastavnika obišli crkvu sv. Mihovila, crkvu sv. Petra, tvrđavu „Mirabela“, Muzej festivala dalmatinskih klapa Omiš, svetište sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zakučcu i hidrocentralu „Zakučac“. Istodobno mentori i članovi Povjerenstva ispravljali su testove i zbrajali bodove. Katehetski ured nagradio je s knjigom „Pismo prijatelju Židovu“ 26 vjeroučenika koji su riješili test preko 90 %.

Igra „tombola”, u kojoj su sudjelovale istodobno sve ekipe, pokazala je dobru pripremljenost učenika i osnovnih i srednjih škola. Većina je svoju karticu tombole, koja je mogla donijeti maksimalno 20 bodova, popunila vrlo uspješno.

U završnoj igri – „Tko želi biti Isusov mili-junak?” – sudjelovalo je šest najuspješnijih ekipa iz osnovne i pet najuspješnijih ekipa iz srednje škole. Predstavnici svih ekipa istodobno su pisali odgovore na zadana pitanja kojima su mogli osvojiti od jednog do četiri boda. Nakon čak sedam sati zabavnoga, kulturnoga i natjecateljskoga programa konačno su bile poznate pobjedničke ekipe i konačne ljestvice poretka.

nadbiskupijska vjeronauna olimpijada omis 9 ozujka 2018 70 20180806 1763743180

U kategoriji osnovnih škola prvo mjesto osvojila je ekipa Osnovne škole „Zmijavci“ iz Zmijavaca s 93,00 boda pod vodstvom vjeroučiteljice Andrijane Bagarić. Drugo mjesto osvojila je OŠ „1. listopada 1942.“ iz Čišle (92,25 bodova) pod vodstvom vjeroučiteljice Ljubice Tabak i treće mjesto OŠ „Ivana Mažuranića“ iz Hana (92 boda) pod vodstvom vjeroučiteljice s. Vjere Gulić.

nadbiskupijska vjeronauna olimpijada omis 9 ozujka 2018 71 20180806 2010123647

U kategoriji srednjih škola prvo mjesto osvojila je ekipa III. gimnazije iz Splita (96,75 bodova) pod vodstvom vjeroučiteljice Ane Gelo, prošlogodišnji državni prvaci, a treći put za redom nadbiskupijski prvaci. Drugo mjesto osvojila je V. gimnazija „Vladimir Nazor” iz Splita (95,00 bodova) pod vodstvom vjeroučitelja Maria Milovca i treće mjesto Nadbiskupijska klasična gimnazija “Don Frane Bulić” iz Splita (92,50 bodova) pod vodstvom vjeroučitelja don Mate Brečića.

Svim sudionicima natjecanja, a na poseban način domaćinima riječi zahvale a pobjednicima čestitke uputio je mr. don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, koji je po prvih pet ekipa nagradio vrijednim knjigama. Sve su ekipe dobile priznanja o sudjelovanju na natjecanju.

Silvana Burilović Crnov

LJESTVICA KONAČNOG PORETKA OSNOVNA ŠKOLA

LJESTVICA KONAČNOG PORETKA SREDNJA ŠKOLA

 

Zanimljivosti

Biblija sadrži otprilike 3 milijuna slova, raspoređenih u više od tisuću poglavlja.

Humor

Mujo i Haso završe u zatvoru. Haso počne šarati po zidovima, a Mujo mu kaže: ‘Nemoj to raditi. Još će nas na kraju izbaciti!’

Poslovice

Zrno pijeska u oku može sakriti cijelu planinu! (Japanska poslovica )