Vjeronaučna olimpijada za osnovnu školu i natjecanje iz vjeronauka za srednju školu na državnoj razini

Križevci, 26.-28. ožujka 2012.

Sa osvojenih 148 od mogućih 150 bodova OŠ Sućidar osvojila je drugo mjesto na državnoj vjeronaučnoj olimpijadi u Križevcima 28.ožujka ove godine. Treće mjesto osvojila je OŠ Zmijavci iz Zmijavaca sa 147,50 bodova, a učenici Franjevačke klasične gimnazije iz Sinja plasirali su se na treće mjesto na srednjoškolskom natjecanju.

Pobjednici vjeronaučne olimpijade su učenici OŠ Sidonije Rubido Erdody iz Gornje Rijeke, a srednjoškolskog natjecanja SŠ Hvar iz Hvara.

Od 26. do 28. ožujka 2012. u Križevcima su održana državna natjecanja iz vjeronauka za učenike osnovnih i srednjih škola. Na vjeronaučnoj olimpijadi sudjelovale su 32 ekipe, a na državnom natjecanju za učenike srednjih škola 15 ekipa.

Susret natjecatelja započeo je prigodnim programom koji su pripremili domaćini a tijekom kojega vjeroučenike i njihove mentore pozdravili su i predstavnici organizatora mons. Đuro Hranić kao predsjednik Vijeća HBK-a za katehizaciju, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, te Stjepan Pogačić u ime Maloga koncila.

bazilije veliki 211x300Natjecateljski dio odvijao se 27. i 28. ožujka. U prijepodnevnim satima natjecatelji su pojedinačno pisali testove čiji su se bodovi zbrajali, a poslije podne su ekipno prikazivali unaprijed pripremljene prezentacije vezane uz povijest Grkokatoličke crkve, građevine, obrede, kulturu i umjetnost.

U pauzi između dva dijela natjecanja natjecatelji i njihovi mentori bili su u obilasku grada sv. Marka Križevčanina i naravno u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u kojoj su slavili liturgiju sv. Ivana Zlatoustoga. Umjetnik Zoran Homen je učenicima u samoj katedrali pripovijedao o Križevcima, katedrali, zanimljivostima i običajima toga kraja.

U srijedu 28. ožujka, u prostorijama OŠ Vladimira Nazora u Križevcima odigrana je igra »Tko želi biti Isusov mili-junak« i time je natjecanje završeno.

Pobjednici vjeronaučne olimpijade nakon tri dijela natjecanja su učenici OŠ „Sidonije Rubido Erdödy“ iz Gornje Rijeke predstavnici Bjelovarsko-križevačke biskupije sa osvojenih 148,75 bodova. Na drugom mjestu je OŠ »Sućidar« iz Split-a sa osvojenih 148 bodova. OŠ »Zmijavci« iz Zmijavaca zauzela je treće mjesto sa 147,50 bodova od mogućih 150.

Zbog iznimnih rezultata obje osnovnoškolske ekipe predstavnice Splitsko-makarske nadbiskupije bit će nagrađene putovanjem u Ukrajinu preko Slovačke i Mađarske.

Pobjednici državnog srednjoškolskog natjecanja iz vjeronauka su

učenici Srednje škole Hvar iz Hvara, na drugom mjestu je III. gimnazija iz Zagreba, a na trećem Franjevačka gimnazija iz Sinj-a

čiji će učenici sa dvije prvoplasirane ekipe također biti nagrađeni putovanjem u Ukrajinu. Ekipa Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“ iz Splita natjecanje je završila na sedmom od petnaest mjesta.

Na kraju natjecanja svi sudionici dobili su prigodne nagrade od domaćina i medijskog pokrovitelja Glasa-Koncila, a pobjednici i prigodne plakete. Priznanja su na pozornici Hrvatskoga doma srednjoškolski prvaci primili iz ruku vladike Kekića, a osnovnoškolski iz ruku biskupa Huzjaka.

Zanimljivosti

Nadbiskupija u Linzu u Austriji ponudila je besplatan download zvukova zvona triju najvažnijih crkava toga područja. Među zvonima čiji se zvuk može downloadati na mobilni telefon je i glasovito zvono Immaculata iz katedrale sv. Marije u središtu Linza.

Humor

Propovjednik upita svoje župljane: Koliko vas je oprostilo neprijateljima? Oko 80% podigne ruke. Župnik ponovi pitanje glasnije, strožim tonom. Ovaj put svi podignu ruke osim jedne stare gospođe. Župnik ju upita: Zar vi ne namjeravate oprostiti svojim neprijateljima? – Ja nemam neprijatelja, starica će na to. – To je stvarno neobično. Koliko imate godina? – 98. Sve sam ih nadživjela.

Poslovice

Živi s ljudima kao da te Bog gleda, a govori s Bogom kao da te ljudi slušaju. (Seneka)