Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada i natjecanje iz vjeronauka

Split, 19. veljače 2015.

Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada osnovnih i srednjih škola Splitsko-makarske nadbiskupije održana je 19. veljače 2015. godine u Zdravstvenoj školi u Splitu.

Nakon školskog i međuškolskog natjecanja na nadbiskupijskoj razini sudjelovalo je 20 osnovnoškolskih i 10 srednjoškolskih ekipa. Na natjecanju su sudjelovale po jedna ekipa iz osnovne i srednje škole iz Hvarske biskupije. Svaku školu predstavljala je ekipa od četiri učenika. Tema ovogodišnjeg natjecanja bila je Drugi vatikanski koncil.

natjecanje15

kulturno-umjetnički program učenika Zdravstvene škole 

Svim sudionicima Olimpijade riječ dobrodošlice uputila je ravnateljica Zdravstvene škole Mirjana Kurtović koja je izrazila zadovoljstvo što je njena Škola imala čast organizirati natjecanje iz vjeronauka koje je u uskoj vezi s plemenitim zanimanjima za koja se odgajaju i obrazuju njihovi učenici. Okupljenima se obratio i predstojnik splitske podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje gospodin Vlade Matas i pozvao nazočne da ovo natjecanje dožive kao susret i poziv na velika djela.

Kulturno-umjetnički program započeo je pjevanjem državne himne u izvedbi učenica Zdravstvene škole pod ravnanjem gospođe Nediljke Petrovski. Molitvom, pjesmom i recitacijama organizatori su unijeli radosno ozračje u natjecanje. Poseban odjek na sudionike imao je scenski prikaz koji je osmislila vjeroučiteljica Mirjana Vučica, a u kojem su učenici na duhovit način predstavili sva zanimanja Zdravstvene škole i povezali ih s temom natjecanja.

Svoju pastirsku riječ uputio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić koji je vjeroučenike pozdravio kao kreatore i sudionike Drugog vatikanskog sabora i pozvao ih da te vrednote unesu u međuljudske odnose kako bi usvojene informacije postale himna životu i našoj Domovini.

Predsjednik Povjerenstva vjeroučitelj Nikola Milanović predstavio je natjecateljske ekipe te ih  upoznao s pravilima Vjeronaučne olimpijade. Potom je uslijedilo natjecanje koje se sastojalo od pisanog testa, tombole i kviza „Tko želi biti Isusov milijunak?“.

pobjednici natjecanje osnovna vjeronauk2015

pobjednici vjeronaučne olimpijade OŠ kneza Trpimira – Kaštel Gomilica

Završivši pisanje testova vjeroučenici su se okrijepili sendvičima i sokovima. Potom su vjeroučenici osnovnih škola u pratnji nekoliko profesora domaćina pohodili jezgru grada Splita, dok su srednjoškolski natjecatelji u prostorima škole upoznati s osnovnim zanimanjima Zdravstvene škole i medicinskim umijećima za koje se učenici osposobljavaju. U isto vrijeme mentori i članovi Povjerenstva ispravljali su testove.

Uslijedilo je nestrpljivo iščekivanje rezultata. Trideset učenika pojedinačno je nagrađeno knjižicom „Bog u metrou“ za najbolje riješeni test. Vrijedno je napomenuti da su tri učenice iz osnovnih škola riješile stopostotno pisani test. Igra „tombola“, u kojoj su sudjelovale istovremeno sve ekipe, pokazala je izvrsno znanje učenika i osnovnih i srednjih škola. U završnoj igri „Tko želi biti Isusov milijunak?“ sudjelovalo je po pet najuspješnijih ekipa osnovnih i srednjih škola koje su dale pobjednike ovogodišnje Vjeronaučne olimpijade.

Prvo mjesto osvojila je ekipa Osnovna škola Kneza Trpimira iz Kaštel Gomilice koju je pripremila vjeroučiteljica Zdenka Krokar s postignutih 96,50 bodova. Zatim slijede Osnovna škola Tučepi iz Tučepi pod vodstvom vjeroučiteljice Marine Šimić (95 bodova) i Osnovna škola Stjepana Radića iz Imotskoga pod vodstvom s. Filipe Smoljo (93,25 bodova).

pobjednici natjecanje vjeronauk2015

najuspješnija srednjoškolska ekipa Nadbiskupijske klasične gimnazije “Don Frane Bulić” iz Splita

U kategoriji srednjih škola prvo mjesto osvojila je Nadbiskupijska klasična gimnazija „Don Frane Bulić“ iz Splita pod vodstvom s. Petre Šakić s 95,75 bodova. Drugo mjesto osvojila je II. gimnazija iz Splita pod vodstvom s. Dolores Brkić (87 bodova) dok je treće mjesto zauzela Srednja škola Ivana Lucića iz Trogira pod vodstvom vjeroučiteljice Anite Vuletin (64,50 bodova).

Sve su ekipe dobile priznanja o sudjelovanju na natjecanju, a po prvih pet ekipa posebno je nagrađeno vrijednim knjigama od strane Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije.

Na završetku Nadbiskupijske vjeronaučne olimpijade predstojnik don Josip Periš čestitao je pobjednicima i zahvalio se vjeroučenicima, njihovim mentorima, domaćinima i članovima Povjerenstva.

U godini pedesete obljetnice Drugog vatikanskog koncila ovogodišnji olimpijci pokazali su odlično znanje o toj temi, ali i mnoštvo drugih kvaliteta po kojima se prepoznaje vjeroučenik. S nestrpljenjem iščekujemo rezultate iz cijele Hrvatske da vidimo hoće li još neka naša ekipa osim prvoplasiranih sudjelovati na državnom natjecanju koje će se održati od 8. do 10. travnja ove godine na Krku.

Foto s. Filipa Smoljo

LJESTVICA KONAČNOG PORETKA OSNOVNA ŠKOLA

LJESTVICA KONAČNOG PORETKA SREDNJA ŠKOLA

Marina Šimić

Zanimljivosti

U informatičkoj tvrtci Nutzwerk iz Leipziga vrijedi strogo pravilo prema kojem u uredima nema cviljenja i žaljenja. Pesimisti, grintavci i cvilidrete imaju pravo na dva uzdaha nezadovoljstva. Omakne li im se treći, put prema burzi širom im je otvoren. Dobro raspoloženje ključno je za uspješno obavljanje posla.

Humor

Na vjenčanju. – Pristaje li mladoženja promijeniti status u oženjen? – Da. Pristaje li mlada promijeniti status veze u udata? – Da. Molim kumove da lajkaju.

Poslovice

Vreća škrtca nema vrha, a vreća rasipnika nema dna. (Rumunjska poslovica)