Doprinos odgojitelja u vjeri u odgojnom kontekstu dječjeg vrtića

76 preuzimanja

Doprinos odgojitelja u vjeri u odgojnom kontekstu dječjeg vrtića

Veličina: 14.13 KB
Pregleda: 4731 Pregleda
Preuzimanje: 76 puta
Ažurirano: 18. 11. 2019.

Slični dokumenti

Zakonske pretpostavke za vjerski odgoj u dječjim vrtićima RH
Zakonske pretpostavke za vjerski odgoj u dječjim vrtićima RH

Ugovor između Svete Stolice i Republike Hrvatske ratificiran je u Hrvatskom državnom saboru (24. siječnja 1997.) i u njemu se govori o katoličkom vjerskom odgoju u predškolskim ustanovama. Čl. 1. Ugovora glasi:

1. Republika Hrvatska, u svjetlu načela o vjerskoj slobodi, poštuje temeljno pravo roditelja na vjerski odgoj djece te se obvezuje da će, u sklopu školskog plana i programa i u skladu s voljom roditelja ili skrbnika, jamčiti nastavu katoličkog vjeronauka u svim javnim osnovnim i srednjim školama i u predškolskim ustanovama, kao obvezatnog predmeta za one koji ga izaberu, pod istim uvjetima pod kojima se izvodi nastava ostalih obveznih predmeta.

 

Katolički program ranog i predškolskog odgoja
Katolički program ranog i predškolskog odgoja

Program katoličkoga vjerskog odgoja djece predškolske dobi odobren je na zasjedanju HBK 17. listopada 2001. godine u Požegi. Ministarstvo prosvjete i športa Republike Hrvatske, zajedno s tadašnjim Zavodom za unapređivanje školstva, navedeni Program je verificiralo 15. siječnja 2002. godine.

 

Zanimljivosti

Saladinov brat Malek al-Adel Seifed-Din koji je izgubio osjetilo mirisa doživio je čudesno ozdravljenje za vrijeme hodočašća Gospi od Saidnaya (marijansko svetište 20 km od Damaska). U znak zahvalnosti poklonio je svetištu zlatnu ružu ukrašenu draguljima od koje je kako tradicija pripovijeda zamirisala cijela Sirijska pustinja. Ova se tradicija povezuje sa zazivom “Ružo otajstvena”.

Humor

Mladi se svećenik vratio iz Rima nakon obrane doktorata i reče svojoj baki: “Bako, doktorirao sam filozofiju!” “Bože blagi, kakvih sve bolesti ima na ovome svijetu!” – reče baka.

Poslovice

Ljubav koja se održava darovima vječno je gladna. (Židovska poslovica)