Stuba više - priča o životnim poteškoćama Novo!

0 preuzimanja

magarcic_ilustracijaJednog je dana seljakov magarac pao u bunar.

Životinja je satima zapomagala dok je seljak pokušao dokučiti što učiniti.

Napokon je odlučio - budući da je životinja stara a bunar ionako treba prekriti, nije vrijedno truda spašavati magarca. Pozvao je susjede u pomoć. Zgrabili su lopate te počeli nabacivati smeće u bunar. Na početku je magarac očajnički ridao. Zatim se, na opće čuđenje, primirio.

Nakon nekog vremena seljak je pogledao u bunar. Bio je zapanjen onim što je vidio. Sa svakom lopatom smeća koje je pogodilo njegova leđa, magarac je radio nešto zadivljujuće

Istresao bi leđa i popeo se jednu stubu više. Kako su seljak i susjedi nastavili ubacivati smeće na životinju, on bi je otresao i popeo se više.

Uskoro su svi zadivljeno promatrali magarca koji je zakoračio preko ruba i sretno iskočio!

Život će na tebe istresati smeće, razne vrste prljavštine. Otresi to i popni se stubu više. Svaka nedaća je stuba.

Nikad ne odustaj! Otresi to i uspni se jednu stubu više!

Nepoznat autor

Pregleda: 804 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 20. 05. 2020.

Slični dokumenti

Misli Ivana Bosca
Misli Ivana Bosca
don_Bosco_umjetnicki_prikazČinite brzo dobra djela, jer može vam uzmanjkati vremena. Bogatstva, časti, užitci, što će mi to značiti na času smrti. Nastoj da te vole umjesto da te se boje. Loše navike mogu se nadvladati jakom voljom. Oni koji nemaju morala, gube dušu pred Bogom, a čast pred svijetom. Tko ima mirnu savjest ima sve. Podnesi sve ako si u prilici da spriječiš grijeh. Neka te uvijek vodi razum, a ne strasti. Tražite duše, a ne novac, časti i priznanja. Mudrost je umijeće dobrog upravljanja vlastitom voljom. Pohvale drugih ne služe ničemu osim da nas učine ambicioznima i oholima. Čini dobro u skrovitosti. Ljubičica je skrivena, ali je odaje miris. Prema onima nad kojima imamo vlast ponašajmo se kao da su naša djeca. Nastojimo im služiti poput Isusa. Treba raditi kao da nećemo nikad umrijeti i živjeti kao da nam je umrjeti svakog dana. Drugima praštaj sve, sebi ništa. Jao onome tko radi zato da ga svijet hvali. Svijet je loš platac i plaća uvijek nezahvalnošću. Knjige trebaju biti prilagođene inteligenciji onih kojima se govori, kao što hrana treba biti prilagođena organizmu pojedinca. U govoru i ophođenju budite blagi sa svima, a napose s onima koji su vas nekada uvrijedili ili vas sada gledaju prijekim okom. Dobro jednoga neka bude dobro sviju, zlo jednoga neka se udalji kao da je zlo sviju. Čovjek ima tri neprijatelja: smrt - koja ga iznenadi, vrijeme - koje mu bježi, đavla -misli misli koji ga drži na uzici.

preuzeto sa citati.hr

Mudrosti
Mudrosti

Učimo od mudrih ljudi

mudrost-ilustracija Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja: onaj koji žuri govori prije nego što sazna, odgovara prije negoli nešto shvati, odluči prije negoli provjeri, kudi prije nego što se u nešto uvjeri. (Arapska poslovica) S ciljem pred očima i najsporiji napreduju brže nego oni najbrži bez cilja! (Lessing) Zrno pijeska u oku može sakriti cijelu planinu! (Japanska poslovica ) Ne idi utabanim putem. Umjesto toga kreni tamo gdje puta nema i ostavi trag. (Anoniman) Tko ni za što na svijetu nije sposoban, taj uvijek ismijava druge. (Madagaskarska poslovica) Grubost je pokušaj slabog čovjeka da bude jak. (Matthew Casy) Hrabrost je strah koji je izgovorio molitvu. (Anoniman) Ime nije ništa! Što nazivamo ružom to bi slatko mirisalo i s drugim imenom. (Shakespear) Živi s ljudima kao da te Bog gleda, a govori s Bogom kao da te ljudi slušaju. (Seneka) Mnogima bi se dopao da se nisi trudio dopasti se svima. (Latinska poslovica) Ako hoćeš nešto reći, prvo provjeri tko će te slušati. (Gruzijska poslovica) Tko laže vas, lagat će i protiv vas. (Hrvatska poslovica) Ljubav koja se održava darovima vječno je gladna. (Židovska poslovica) Vreća škrtca nema vrha, a vreća rasipnika nema dna. (Rumunjska poslovica) preuzeto sa: http://vivamudrosti.blogspot.hr

Zanimljivosti

Najmlađi roditelji u povijesti živjeli su u Kini. Roditeljima su postali 1910. u dobi od 8 i 9 godina.

Humor

Učitelj pita Marka: Zašto jučer nisi došao u školu? – Umro mi je stric pa sam išao na sprovod. Dobro, ali nemoj da se to više ikada ponovi!

Poslovice

Zrno pijeska u oku može sakriti cijelu planinu! (Japanska poslovica )