Priprema Novo!

0 preuzimanja

racunalo_animacijaNeki je bogati trgovac naručio kod slikara sliku koja je trebala predstavljati samo jednog pijetla, ali što je moguće savršenije.

Poslije narudžbe trgovac je čekao više godina, a da nije slikara niti vidio niti čuo što o njemu. Napokon mu dosadi čekanje i ode vidjeti što je sa slikom. A od slike ništa. Slikar ponudi trgovcu da sjedne, a on se dade na posao. Za četvrt sata slika je bila gotova. Krasna! Umjetnina! Bez prigovora! Trgovac je bio oduševljen, ali zabezeknuo se kad je čuo ogromnu svotu koju se slikar usudio tražiti za posao od samo petnaest minuta. Razljutio se i nije htio platiti. No slikar pokaže na gomilu papira koja je stajala u sobi, velika kao čovjek - na svakom je komadu papira bila slika pijetla. "Ove sam slike", reče "tri godine crtaoda bih se uvježbao i kako bih mogu u tako kratkom vremenu, kao što ste vidjeli, naslikati tako lijepu i savršenu sliku. Moram dakle primiti plaću i za vrijeme moje duge pripreme."

Trgovac je uvidio da slikar ima pravo i platio račun.

Pregleda: 852 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 30. 09. 2019.

Slični dokumenti

Djevojčica i bajka - kratka poučna priča
Djevojčica i bajka - kratka poučna priča

Jedan otac je ispričao kako je njegova najmlađa kći tražila da joj on svaku večer pročita bajku prije spavanja.

Euzebijeva moliva iz I. stoljeća
Euzebijeva moliva iz I. stoljeća

(Da budem mirotvorac)

molitva_ruke_drvoDaj mi, Bože,

- da ne budem neprijatelj ni jednoga čovjeka, ali da budem prijatelj svega što je trajno i vječno; - da nikada ne smišljam zlo portiv ikoga, a ako meni tko što loše smišlja, neka budem pošteđen, a da ne povrijedim onoga koji mi je htio nauditi; - da samo dobro ljubim, i tražim i postižem; - da svim ljudima želim sreću i nikomu ne zavidim; - da nikada ne čekam da drugi budu ukoreni zbog zla koje sam ja rekao ili učinio, nego da sebe korim dok se ne popravim; - da nikada ne postignem pobjedu koja bi boljela mene ili moje protivnike; - da pomirim prijatelje koji se srde; - da svom snagom pružim pomoć svima koji je trebaju; - da poštujem samoga sebe; - da krotim u sebi sve što bi moglo izazavati ljutnju; -da nikad ne govorim kako je netko zao ili je zlo učinio, nego da tražim dobre ljude i slijedim njihove stope.

(drevna Euzebijeva molitva - I. stoljeće)

Zanimljivosti

Najmonumentalnija islamska građevina na Zapadu je Velika džamija (Mezquita) u Cordobi u Španjolskoj. Premda skromne vanjštine dojmljiv je sklad oblika “šume” od 856 stupova ispod dvostrukih polukružnih i potkovastih lukova.

Humor

Vojni časnik pita župnika: “Koliko bi vojnika moglo prespavat u crkvi?” – “Za vojnike ne znam, ali dok ja propovijedam, spava oko 5 stotina” – odgovori župnik.

Poslovice

Hrabrost je strah koji je izgovorio molitvu. (Anoniman)