Vinograd - poučna priča o alkoholizmu Novo!

0 preuzimanja

zivotinjeKad vidje seljaka gdje sadi vinograd, vrag se obradova i pomisli: "Grožđe će biti moje i opskrbljivat će čitavo moje kraljevstvo. Vinograd će stalno rađati."

Vrag se približi seljaku zaposlenom oko sađenja pa ga upita: - Što to radiš? - Pa, vidiš da sadim vinograd - odgovori mu seljak. - Zašto? - činio se vrag nevještim. - Zato što će plodovi loze biti korisni. Grožđu se vesele i mali i veliki, a vino će uveseljavati ljudska srca. - Ako je to istina, hajde da sadimo zajedno - predloži vrag. Potom vrag donese jednu ovcu, pa lava, zatim tigra, na kraju svinju i majmuna. Žrtvovao je redom te životinje tako da je njihova krv natapala zemlju i vinovu lozu, a na kraju se miješala u grožđu. Lukavi vrag vrlo dobro je znao što radi. Zato i danas kod ljudi koji piju vino prepoznajemo osobine žrtvovanih životinja. Ako čovjek popije malo vina - dobar je kao ovca, popije li malo više - hrabar kao lav. Pretjera li s pićem, postaje okrutan kao tigar, a ako mu vino postane strast, nalik je svinji koja se valja po blatu, pa tako od sebe napravi majmuna.

Izraelska narodna bajka

Pregleda: 1689 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 20. 11. 2019.

Zanimljivosti

Rimljani su kaznu razapinjanja preuzeli od Kartažana, a ovi pak od Perzijanaca. Primjenjivali su je za krađu, umorstvo, izdaju, pobunu, političke ustanike ali isključivo za građane drugog reda, nikako za Rimljane.

Humor

Jedan katolički svećenik i jedan rabin putovali vlakom. Kad je došlo vrijeme marende svećenik izvadi sendvić od kruha i salame i ponudi i svog suputnika. Rabin se zahvali i reče: “Ne smijem jesti svinjetinu, vjera mi brani.” “Ne znaš što propuštaš!” svećenik će na to i u miru pojede svoj sendvić. Kad je trebao izaći iz vlaka rabin, opraštajući se, reče: “Doviđenja i pozdravite svoju ženu.” “Ja nemam ženu, vjera mi brani” svećenik će na to. “Ne znaš što propuštaš…”

Poslovice

U kući lijenčine množe se samo snovi. (Koreanska)