Čestit Božić ili sretan Božić? Novo!

0 preuzimanja

Čestit Božić ili sretan Božić?
 
Rijetko se tko posljednjih desetljeća nije našao u situaciji da pri čestitanju Božića ne zna koji pridjev upotrijebiti, čestit ili sretan. Ne želimo biti isključivi jer se posljednjih godina upotreb­ljavaju oba načina čestitanja (i sretan Božić i čestit Božić), te su time na neki način oba legi­timna, a s vremenom će se zadržati onaj koji govornicima bude bliži i razumljiviji.
 
Naime pridjev sretan svi razumijemo i njegova upotreba ni u kojoj želji nije sporna. Nesi­gurni smo oko pridjeva čestit. On danas znači: „častan, pošten, valjan, neporočan, ugle­dan” (obično za ljude), ali i „prikladan, dostojan". Nekoć je ovaj pridjev značio i „sretan”, no danas to više ne znači (ovaj je pridjev nastao prema imenici čest, koja je označivala i sreću). Dakle ovaj je pridjev nekoć imao dva značenja, „ugledan” i „sretan" (oba su zapi­sana već u Vrančićevu rječniku iz 1595.), no potonje se značenje s vremenom izgubilo.
 
Upravo je to razlog što pridjev čestit nećemo upotrijebiti za primjerice čestitanje rođendana, Nove godine, Dana državnosti, pa čak ni Uskrsa. Pridjev čestit u sintagmi čestit Božić više je na razini fraze nego stvarnoga suvremenog značenja. U tom smislu izraz čestit Božić možemo tumačiti kao dio tradicije. No pritom ne treba smetnuti s uma da je i izraz sretan Božić također dio tradicije, na kraju, čestit u tom tradicionalnom smislu i treba značiti „sretan”.
 
Želimo napomenuti da izraz čestit Božić nije ni po čemu „hrvatskiji” i bolji od obične želje sretan Božić. Kao što već rekosmo, u prošlosti je pridjev čestit značio upravo „sretan”, a danas mu je značenje ponajprije „pošten, dostojan” i ne upotrebljava se za čestitanje drugih blagdana i praznika. Stoga je govornicima značenje pridjeva čestit u ovom izrazu vrlo nejasno, o čemu svjedoče i brojne „teorije”. Naime, nemajući drugog izbora, govornici su si pokušali sami objasniti značenje pridjeva čestit u „božićnoj” sintagmi. Pretražujući internet naišli smo na uistinu neobična tumačenja, primjerice da je to dan kad je rođen Isus pa se zato čestita s čestit, da se kaže čestit jer Božić dolazi prije Nove godine ili zato što traje jedan dan... Ovi pokušaji objašnjavanja potvrđuju da izraz čestit Božić jednostavno - ne razumijemo.
 
Da zaključimo, izbor pridjeva pri čestitanju potpuno je slobodan. Želite li upotrijebiti pridjev čestit, slobodni ste to učiniti i nitko vas nema pravo ispravljati. Želite li pak izbjeći bilo kakvo i bilo čije političko etiketiranje na mjestu koje nije primjereno tomu, možete posegnuti za nekim „politički neutralnim”, a ipak primjerenim pridjevom poput blagoslovljen, radostan ili veseo.
 
Dejana Šćuric
Pregleda: 2991 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 18. 11. 2019.

Slični dokumenti

Plivanje u ledu na Bogojavljenje
Plivanje u ledu na Bogojavljenje

Usprkos temperaturama i od -40 °C prošle godine je u Rusiji u kupanju na Bogojavljenje koje istočne crkve slave 19. siječnja sudjelovalo oko 160 tisuća ljudi.

Imendan na Božić
Imendan na Božić

Na Božić slave imendan: Božidar, Božo, Božena, Božica...

Zanimljivosti

Perma itsraživanjima jendog engleksog Sveuičlišta, poptuno je sveejdno kjoim se resdolijedom pšiu solva u nkeoj rijčei, jeidno je btnio da pvro i psoljednje solvo bduu isparvno naipasni. Osatatk mžoe btii skorz izmejšan, a da rijčei iapk bduu lkao čitljvie. To se dogđaa sotga jer čvojek ne čtia sovlo po svolo, ngeo cjielu rjieč ojdednom.Začuđujuće, zar ne? A uevijk su nam gvoroili da je pavrpois vžaan.

Humor

Učitelj pita Marka: Zašto jučer nisi došao u školu? – Umro mi je stric pa sam išao na sprovod. Dobro, ali nemoj da se to više ikada ponovi!

Poslovice

Tko ni za što na svijetu nije sposoban, taj uvijek ismijava druge. (Madagaskarska poslovica)