Pomoć bližnjemu Novo!

0 preuzimanja

Jednom je u velikom parku buknuo požar. Svi su se razbježali panično tražeći spas. Ostala su samo dvojica: jedan slijep i jedan čovjek bez noge. Uslijed panike, slijepac je krenuo prema žarištu vatre. „Ne onuda!“ poviče invalid. „Završit ćeš u vatri!“ Slijepi čovjek prestrašeno povika: “A kuda, onda?“ Čovjek bez noge odgovori: „Ja ti mogu pokazati put, ali ne mogu žuriti. Ako me ti uzmeš na leđa, moći ćemo obojica brzo izbjeći vatri i skloniti se na sigurno.“

pomoc_bliznjemu_ilustracija

Ako uspijemo naučiti da svoja iskustva i svoje mogućnosti stavimo drugima na raspolaganje, sve naše nade, sva naša razočaranja, ali i svi naši uspjesi mogli bi koristiti svima. Pa i onda kad se čini da je sve beskorisno, kao ono kad se devetogodišnja djevojčica vratila od susjede kojoj je kćerka poginula u prometnoj nesreći. - "Zašto si tamo išla?" – upita je otac. - "Da utješim majku svoje prijateljice" – odgovorila je djevojčica. - "I što si ti, tako malena, mogla učiniti da je utješiš?" - "Sjela sam joj u krilo i plakala s njom."

"Ništa što si primio u većoj mjeri od drugih, kao zdravlje, sposobnosti, spretnost, uspjeh, sretno djetinjstvo, skladne uvjete života, ništa od toga ne smiješ smatrati da si zaslužio. Moraš platiti cijenu za to. Moraš u zamjenu ponuditi izuzetnu posvetu života u korist života drugih." (Albert Schweitzer)

iz Priče o pahuljici, Ljudevit Anton Maračić

 

Pregleda: 731 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 09. 12. 2019.

Slični dokumenti

Violinist - najkraća priča o uspjehu
Violinist - najkraća priča o uspjehu

Svjetski poznat violinist rekao je o svom uspjehu pri sviranju Beethovenova koncerta za violinu: Imam izvrsnu partituru, izvrsnu violinu i izvrsno gudalo.

Vjernost
Vjernost

Ulicom je išao čovjek sa svojim konjem i psom. Išli su uzbrdicom, sunce je peklo, bijahu jako žedni. Na jednom zavoju vidjeli su prekrasna mramorna vrata koja su vodila na trg, a nasred trga stajao zdenac s kristalno čistom vodom.

Zanimljivosti

Jeruzalem je, osim kršćanima i Židovima, svet grad i muslimanima jer se prema vjerovanju Muhamed popeo do Alaha na krilatom konju Al-Buray s izbočene stijene u Jeruzalemu. Danas je na tom mjestu osmerokutna Kupola na stijeni.

Humor

– Što je Bog radio sedmoga dana, nakon što je sve stvorio? – Otišao na svetu Misu.

Poslovice

Vreća škrtca nema vrha, a vreća rasipnika nema dna. (Rumunjska poslovica)