Novi tečaj ikonopisanja za vjeroučitelje

Split, 1. - 9. ožujka 2024. godine

Tečaj ikonopisanja za vjeroučitelje održavat će se od 1. do 9. ožujka 2024. godine u prostorijama Hrvatske udruge ikonopisaca Josip Ružić u Franjevačkom klerikatu O. fra Ante Antića (Put iza nove bolnice 10c).

Radionice će se odvijati:
1.3.2024. (petak )16 do19 sati
2.3.2024. (subota) 9 do13 sati
3.3.2024. (nedjelja) 10 do 12 sati ili prema dogovoru
8.3.2024. (petak) 16 do19 sati
9.2.2024. (subota) 9 do 13 sati
Blagoslov će se održati prema dogovoru.


Polaznici će se upoznati s osnovama tehnike ikonopisanja, obrade i pripreme dasaka te proći cijeli proces ikonopisanja jedne ikone od preslikavanja, toniranja i pozlate ikone. Upoznat će se i s molitvom srca na praktičan način, povijesnim, teološkim i duhovnim aspektima ikonopisanja te će učiti interpretirati zadanu ikonu. Predznanje i osobita darovitost nisu uvjet za sudjelovanje.
Na kraju tečaja nove ikone će se blagosloviti i polaznici će ih ponijeti kućama.


Ikonopisanje je specifična kršćanska umjetnička metoda koja razvija duhovnu i liturgijsku dimenziju vjernika, pomaže u integraciji tijela, duha i misli, razvija estetsku dimenziju, a može pomoći u vještinama rada s djecom i mladima u vjeronauku. Ikona je Sveto pismo u boji i liku pa u obiteljskom domu stoji zajedno s Biblijom na istaknutom mjestu, ondje gdje će članove obitelji najviše poticati na molitvu i podsjećati na Božju prisutnost. Sudionici tečaja svjedoče o brojnim blagodatima ikonopisanja i prisutnosti ikone u domu, a nerijetko se u ikonopisanje uključe i drugi članovi obitelji. Dalmacija, osobito Split ima bogatu i jedinstvenu tradiciju ikonopisanja koja se održala zahvaljujući priznatim benediktinskim majstorima i ikonopiscima;tzv. splitska škola postala je prepoznatljiv čuvar i izvor ikona pod okriljem benediktinskoga reda, a među njima i predivne ikone Gospe Žnjanske koja datira najkasnije iz 11./12. stoljeća.
Tečaj će voditi restauratorica i konzervatorica Bruna Periš i magistra teologije Lidija Piskač, članice Hrvatske udruge ikonopisaca Josip Ružić te dugogodišnje voditeljice tečajeva ikonopisanja u Splitu i Zagrebu.
Sve dodatne informacije o samom tečaju, kao Vaše upite možete poslati na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..


Cijena tečaja uz subvenciju Katehetskog ureda iznosi 55 €. Prijava se, uz plaćanje, vrši u Katehetskom uredu najkasnije do 27. veljače 2024. godine.

Zanimljivosti

Zbirka “Biblija” Zadarske nadbiskupije jedinstvena je u Hrvatskoj, a među rijetkima je i u svijetu, jer sadrži 938 primjerka Biblije na oko 250 svjetskih jezika. Petrove poslanice pisane na papirusu u 3. stoljeću, dar pape Ivana Pavla II, najstarija je Biblija u Zbirci.

Humor

Bila jednom četvorica po imenu Svatko, Netko, Bilo tko i Nitko. Trebalo je obaviti jedan vrlo važan posao i Svatko je mislio da će ga Netko obaviti. Bilo tko je to mogao učiniti, a Nitko nije htio. Netko se zbog toga naljutio jer je to bio posao za Svakoga. Svatko je opet mislio da bi ga Bilo tko mogao obaviti, no Nitko nije shvatio da ga Netko ne želi obaviti. Na kraju je Svatko krivio Nekoga jer Nitko nije učinio ono što je mogao napraviti Bilo tko.

Poslovice

U kući lijenčine množe se samo snovi. (Koreanska)