Podjela kanonskih mandata

Split, 5. rujna 2009.

Pedeset i pet vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije primilo je u subotu 5. rujna kanonsko poslanje za poučavanje katoličkoga vjeronauka u katehetskoj godini 2009./10.

Ovaj bitno eklezijalni čin, kako je to uvodno naglasio i sam predstojnik Katehetskog ureda mr. don Josip Periš, upriličen je nakon koncelebriranog misnog slavlja u splitskoj prvostolnici sv. Dujma koje je predvodio generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Ivan Ćubelić.

poslanja vjeronauk 2009 300x225

Na samom početku mons. Ćubelić prenio je vjeroučiteljima pozdrave i zahvale za molitve splitsko-makarskoga nadbiskupa Marina Barišića koji se već tri tjedna nalazi u bolnici. Ohrabrivši ih da je sada nadbiskupovo zdravstveno stanje vrlo dobro potaknuo ih je na daljnju povezanost u molitvi za dijecezanskoga biskupa koji im je i izdao ispravu o kanonskome mandatu. Isprava se dodjeljuje na određeno ili neodređeno vrijeme. Dijecezanski je biskup može opozvati zbog nedostatka s obzirom na ispravnost naučavanja i s obzirom na osobno ćudoređe. Na kanonski mandat, dakle, nitko nema pravo, ali kada ga dobiju onda je to povjerenje koje Crkva ima u njih.

U tom je duhu mons. Ćubelić u propovijedi govorio o povjerenju koje Crkva ima u vjeroučitelje te o njihovoj velikoj zadaći u evangelizaciji. Upozorivši ih da u središtu njihova poučavanja ne bude znanje i slovo zakona nego bogatstvo duha, istaknuo je: „Isus hoće da svoj pogled okrenemo prema sadržaju i duhu poruke, da u njoj otkrijemo ljepotu i radost života. Tako će učenici iz vaše radosti življenja Evanđelja i vjere, učiti i primati radost, ne će biti opterećeni učenjem propisa, zabrana, zakona koji su često smisao sami sebi nego će otkriti dublji smisao da mogu biti više s Gospodinom i jedni s drugima te više jedni za druge“. Mladim naraštajima pomoći upoznati Krista kako bi ga mogli slijediti i za nj svjedočiti, u ovomu turbulentnom dobu nije lagana zadaća ali je tim više uzvišenija, ustvrdio je mons. Ćubelić poželjevši im da i ove godine u tom pogledu budu uspješni.

Nakon dodjele mandata susret je uz osvježenje i domjenak nastavljen u kripti katedrale.

Silvana Burilović

Zanimljivosti

Biblija je do sada prevedena na oko 2 350 svjetskih jezika, a na svijetu postoji oko 6500 jezika. Sa godišnjom prodajom od gotovo 20 milijuna primjeraka knjiga je koja je doživjela najviše izdanja.

Humor

Hodao čovjek plažom i odjednom ugleda lampu. Protrlja je da je očisti od pijeska, kad se pojavi duh i reče: - Oslobodio si me iz lampe i znaš kako već ide dalje. Ali ovo je već treći put ovaj mjesec i već ste mi dosadili pa možeš tražiti samo jednu želju. *Čovjek se duboko zamisli i reče: – Evo već dvadeset godina živim u Americi i volio bih posjetiti svoj zavičaj. Ali aviona se užasno bojim, a na brodu imam morsku bolest. Možeš li mi izgraditi most preko oceana. *Duh se nasmija: – To je nemoguće. Zamisli samo koliko ljudi treba da se most izgradi. I kako uopće da stupovi dosegnu dno Atlantika! Reci neku drugu želju. *Čovjek se opet duboko zamisli i reče: – Četiri puta sam se ženio i razvodio. Žene su mi uvijek govorile da ne marim za njih i da sam bezosjećajan. Volio bih da mogu razumjeti žene… da znam što one osjećaju, što misle kad iznenada zašute… da znam zašto plaču… da znam što one zbilja žele kad kažu “ma ništa”… da znam kako ih usrećiti. *Duh će na to: – Hoćeš li most sa dvije ili četiri trake?

Poslovice

Grubost je pokušaj slabog čovjeka da bude jak. (Matthew Casy)