Objavljen 28. broj Svjedoka

Split, 25. studenoga 2021.

Iz tiska je izišao novi, 28. broj Svjedoka, godišnjaka Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. Prepoznatljiv po svojoj strukturi i standardnim rubrikama, Svjedok na 152 stranice donosi mnoštvo novih sadržaja i korisnih materijala znanstvene, stručne, dokumentarne i praktične vrijednosti. Dvije su glavne teme koje obilježavaju ovaj novi broj, a koje su ujedno bile i sadržaji nadbiskupijskih stručnih skupova za vjeroučitelje: „Zdrav duh u zdravomu tijelu – Korelacija Katoličkog vjeronauka i Tjelesne i zdravstvene kulture“ i „Bratstvo i socijalno prijateljstvo u nastavi vjeronauka u svjetlu enciklike Fratelli tutti“.

Svjedok 28Glavni i odgovorni urednik Josip Periš u uvodniku se osvrće na dvostruki jubilej: 30 godina neovisnosti Republike Hrvatske i 30 godina od ponovnog uvođenja katoličkog vjeronauka u osnovne i srednje škole. To su značajni jubileji koji, s jedne strane, sve nas pozivaju na zahvalnost Bogu što imamo svoju državu i što katolički vjeronauk doprinosi humanizaciji škole i njezinoj odgojnoj dimenziji i, s druge strane, isto tako obvezuju na daljnji predani rad i podizanje kvalitete katoličkog vjeronauka kao ozbiljnog i životno važnog školskog predmeta. Slijedi tradicionalna poruka prigodom početka nove školske i vjeronaučne godine koju su uputila dvojica splitsko-makarskih nadbiskupa i u kojoj pozivaju sve odgojno-obrazovne djelatnike, a na osobit način vjeroučitelje i svećenike, na uvijek potrebno otkrivanje i slijeđenje božanske pedagogije u svom odgojnom i katehetskom djelovanju.

U rubrici stručno usavršavanje objavljena su cjelovita predavanja i praktični prilozi s dva nadbiskupijska stručna skupa za vjeroučitelje. Prvi stručni skup bio je posvećen korelaciji Katoličkog vjeronauka i Tjelesne i zdravstvene kulture. U tom kontekstu Svjedok donosi dva vrijedna članka: prvi, o čovjeku i njegovu tijelu i, drugi, o sve raširenijem suvremenom kultu tjelesnosti kod djece i mladih. Slijede tri kraća praktična koreferata o korelativnim mogućnostima s praktičnim primjerima između Katoličkog vjeronauka i Tjelesne i zdravstvene kulture kroz sve razrede u osnovnoj i srednjoj školi. Drugi stručni skup bio je posvećen temi bratstva i socijalnog prijateljstva u svjetlu enciklike Fratelli tutti. Čitatelji se mogu obogatiti dvama člancima: prvi, o teološkom poimanju bratstva i jednakosti među ljudima i, drugi, o pregledu općeljudskih i socijalnih vrednota u enciklici Fratelli tutti. Slijede tri praktična koreferata o izboru nekih općeljudskih i socijalnih vrednota i mogućnostima njihove primjene u vjeronauku kroz različita godišta osnovne i srednje škole.

U rubrici statistika Svjedok donosi podatke o pohađanju vjeronauka na području Splitsko-makarske nadbiskupije u osnovnim i srednjim školama. U 20201./2022. školskoj godini nastavu vjeronauka u osnovnim školama pohađa 93,49 %, a u srednjim školama 91,60 % učenika. Bez obzira na blagi pad, sigurno uzrokovan i medijskim osporavanjem vjeronauka, raduje nas vrlo visoki postotak djece i mladih koji, po slobodnom izboru, upisuju Katolički vjeronauk u školi, ali nas i žalosti višegodišnje porazno opadanje broja učenika u našim školama, ne samo u našoj nadbiskupiji nego i u cijeloj Domovini. U istoj rubrici nalazi se i popis vjeroučitelja pripravnika te popis vjeroučitelja koji su kroz proteklu školsku godinu položili stručni ispit. Slijedi pregledan raspored vjeroučitelja u osnovnim i srednjim školama. Radi se o podatcima koji imaju važnu dokumentarnu i arhivsku vrijednost.

U redovitim rubrikama kateheze objavljena su četiri ogledna vjeronaučna modela, po dva za osnovnu i srednju školu koji mogu svim vjeroučiteljima biti od velike koristi u praktičnom pripremanju nastave. Dodatna vrijednost ovih modela jest i u tome što uključuju elemente vrednovanja u svjetlu naputaka aktualne kurikularne reforme. I samo letimičan pogled na ove ogledne vjeronaučne modele pokazuje koliko je katolički vjeronauk metodički suvremen školski predmet koji respektira i implementira sve strateške smjernice kurikularne reforme: ishodovno planiranje i izvođenje nastave, naglasak na aktivnostima učenika i vrednovanje učeničkih postignuća i nastavnog procesa.

U rubrici učenici s teškoćama u razvoju objavljen je kraći prilog o važnosti prepoznavanja i rane intervencije kod poremećaja u djetinjstvu, zatim jedno konkretno iskustvo rada s djecom iz autističnog spektra i jedan ogledni vjeronaučni model za učenike s teškoćama.

U rubrici događaji nalaze se širi osvrti na neka važnija događanja u organizaciji Katehetskog ureda, a u rubrici razmišljanja niz aktualnih edukativnih i kritičkih priloga od strane samih vjeroučitelja o suvremenim temama koji su napisani njihovim iskustvenim izričajem. Zadnja rubrika donosi kroniku rada Katehetskog ureda kroz prošlu školsku godinu te kalendar rada za tekuću godinu. Svi su tekstovi popraćeni i obogaćeni brojnim slikama i fotografijama te vrijednim likovnim radovima učenika iz više natječaja koje je organizirao Katehetski ured.

Svjedok se svake godine pokazuje kao vrijedno i korisno sredstvo u promicanju vjeronauka u školi. Dijeli se besplatno svim vjeroučiteljima Splitske metropolije, školama i župnim uredima na području Splitsko-makarske nadbiskupije, te svim Katehetskim uredima i visokom crkvenim učilištima u Republici Hrvatskoj. Svi zainteresirani čitatelji, a osobito vjeroučitelji iz drugih nad/biskupija, moći će u dogledno vrijeme preuzeti cjeloviti primjerak u pdf formatu na mrežnim stranicama Katehetskog ureda.

Ivana Perčić

Zanimljivosti

Maslinski vrt su 1681. od muslimana otkupili Hrvati, braća Branković iz Sarajeva i darovali ga franjevcima na čuvanje.

Humor

‘Zašto više nisi prijatelj s onim Markom’, pita majka sina. ‘Pa, bi li se ti družila s nekim tko pije, puši i drogira se’, odgovara joj sin. ‘Naravno da ne bih’, odgovara ponosna majka. ‘E, pa vidiš, ne bi ni Marko!’

Poslovice

Nije sretan onaj tko ima ono što želi, već onaj koji ne želi ono što nema. (Latinska)