Nagradni izlet najuspješnijih ekipa na Vjeronaučnoj olimpijadi

Visovac - Šibenik, 18. svibnja 2024.

Kao znak priznanja za postignute izvrsne rezultate na Vjeronaučnoj olimpijadi, Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije nagradio je jednodnevnim izletom jedanaest najbolje plasiranih ekipa iz osnovnih i srednjih škola na nadbiskupijskom natjecanju iz vjeronauka koje je održano 22. ožujka 2024. godine u OŠ Dugopolje u Dugopolju.

Pet osnovnoškolskih i šest srednjoškolskih ekipa sa svojim mentorima i članovima povjerenstva, pod vodstvom predstojnice Katehetskog ureda prof. dr. sc. Jadranke Garmaz, u ranim jutarnjim satima uputilo se u središte Šibenske biskupije. Nakon kratkog predaha i okrjepe na odmorištu Vrpolje, nastavili smo putovanje prema otočiću Visovcu. Spuštajući se uskom vijugavom cestom niz surove kanjone rijeke Čikole i rijeke Krke stigli smo do Visovačkog jezera koje oplakuje obale Visovca. Ovaj otočić, kojeg zbog stoljetnog štovanja Majke Božje nazivaju Gospinim otokom, izgrađen je u stvarnom i prenesenom značenju na „bijeloj stijeni“ (lapis albus). Tijekom pet stojeća marljivog rada, od stijene je nastao otok, kojim dominira franjevački samostan Majke od Milosti i crkva Gospe Visovačke.

Po dolasku na Visovac, upoznali smo zanimljivosti ovog otočića. Uz sliku Gospe Visovačke, ističe se raspelo nepoznatog umjetnika za koje je veliki hrvatski kipar Ivan Meštrović rekao: „Kad bih se mogao potpisati kao autor, dao bih sva svoja djela u zamjenu“. Potom smo posjetili samostanski muzej koji svjedoči o burnoj povijesti ovog dijela Lijepe naše. Sačuvani fragmenti iz 1. stoljeća za vrijeme Rimljana, preko isprave sultana Mehmeda IV. iz 17. stoljeća o vlasništvu nad Visovcem, do fotografija razorenih katoličkih crkava na Miljevačkom platou za vrijeme Domovinskog rata, svjedoče o prolaznosti ljudske snage i moći. Nasuprot tome, Visovac zajedno sa svojom Manjom Braćom i danas, kao i tijekom minulih stoljeća, snagom vjere i molitve odolijeva svim iskušenjima.

U crkvi Gospe Visovačke slavili smo sv. misu koju je predvodio don Ivan Zovko, župnik župe Gospe Fatimske na splitskim Škrapama i vjeroučitelj u OŠ Blatine-Škrape. U prigodnoj homiliji don Ivan se zadržao na tekstu iz Ivanovog evanđelja u kojem Petar, nakon što ga je Isus postavio na čelo Crkve, izražava brigu za Ivana. Stoga je pozvao sve prisutne, a osobito mlade, što oni mogu po uzoru na Petra, učiniti za pravedniji svijet, ne za deset godina, nego već sljedeći tjedan. „Kao što se od Ivana, ljubljenog Isusovog učenika, i Petra očekivalo nešto više, tako se nešto više očekuje i od vas“, istaknuo je don Ivan. U protivnom bi sav trud i muka oko učenja bila uzaludna, zaključio je don Ivan potaknuvši učenike da budu primjerni u življenju kršćanskih vrednota.

Odlazeći iz ove oaze mira i molitve u kojoj obitava 200-tinjak biljnih vrsta oko kojih se slobodno kreću paunovi i kornjače, a uz obalu plivaju patke i labudovi, uputili smo se prema Katoličkoj osnovnoj školi u Šibeniku gdje smo zajedno objedovali. Nakon ručka, posjetili smo „Civitas sacra“, inerpretacijski centar katedrale sv. Jakova koji je smješten u palači Galbiani, u samom srcu grada Šibenika. Zbirka „Svetoga grada“ zamišljena je i izvedena kao interpretacijski poduhvat u kojem su posjetitelji aktivni sudionici. Postav simbolizira duhovno uzdizanje čovjeka koje je svojstveno svakom hodočašću. Vrijedni eksponati pričaju priču o materijalnom bogatstvu koje je iznjedrio drevni Šibenik, a potom se promjenom perspektive kroz interpretativne elemente, ukazuje na duhovnu dimenziju i vrijednosti kojima su Šibenčani vezani sa svojom katedralom. Marljivost, blagost, dobrota, velikodušnost, kolegijalnost i spremnost na žrtvu krasila je odvažne graditelje šibenske katedrale, a nama danas predstavljaju poticaj o važnosti zajedništva i brige za sve one koji se nađu na našem životnom putu, što je, između ostalog, i tema ovogodišnjeg natjecanja iz vjeronauka.

Zadnja postaja ovog zanimljivog, sadržajno raznovrsnog i nadasve duhovno bogatog izleta bila je šibenska katedrala sv. Jakova kroz koju nas je proveo župnik don Krešimir Mateša. Katedrala je 2000. godine zbog svoje iznimne vrijednosti uvrštena na UNESCO-v popis svjetskog kulturnog nasljeđa. Izgrađena je isključivo od kamena, bez vezivnog materijala, a građena je u tri faze, od 1431. do 1536. godine. U unutrašnjosti katedrale osobitu pozornost privlači krstionica, djelo velikog majstora Jurja Dalmatinca koji je u ovom remek djelu ostavio svoju duhovnu oporuku: svaki krštenik okupan u vodi kršenja postaje drugi Krist. Sa željom da se i sami svakog dana sve više približavamo Isusu Kristu i „služenju ljubavi u istini“, kako je to jednom zgodom rekao papa Benedikt 16., zadovoljni i duhovno okrijepljeni uputili smo se svojim domovima.

Sabina Marunčić

Zanimljivosti

Jedna legenda o datuljama kaže da je Alah ovo stablo napravio od gline koja mu je ostala nakon što je napravio Adama. Stablo je zaista blagoslovljeno, koristi se za ogrjev, od kore se plete užad, ograde i krovovi, košare, metle, torbe i sandale od lišća, sirup, čak i vrlo ukusno ali opojno vino, “kava” od prženih koštica.

Humor

Majka prati goste do izlaznih vrata, a dijete trči za njom. Mama mu kaže: – Kako se kaže kad gosti odlaze? – Hvala Bogu! – dijete odgovori.

Poslovice

Hvalisanje je početak sramote. (Japanska)