Godišnja skupština društva vjeroučitelja “Svjedok”

Split, 7. lipnja 2008.

Svjetovno udruženje vjeroučitelja splitsko-makarske nadbiskupije održalo je u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu svoju redovitu godišnju skupštinu u subotu, 07. lipnja.

 

sveta Misa lipanj 2008Program je započeo sv. misom zadušnicom za nedavno preminulog don Srećka Bezića, svećenika ove nadbiskupije i prvog predstojnika KU. Misno slavlje predvodio je predstojnik KU mr. don Josip Periš, koji se u prigodnoj homiliji prisjetio lika i djela pok. don Srećka,koji je dužnost predstojnika KU obavljao od 1991. do 1999. god. Zahvalivši mu na svemu što je učinio za školski vjeronauk u tom vremenu kada je domovinska Crkva bilježila prva iskustva s uvođenjem vjeronauka u škole, predstojnik Periš pozvao je vjeroučitelje da razumiju i oproste eventualna nesnalaženja i propuste pok. don Srećka, ako ih je bilo. Njegovu životnu ulogu je istaknuo kao vjerno i požrtvovno služenje Kristu.

Poslije misnog slavlja program je nastavljen predavanjem mr. don Jenka Bulića, župnika u splitskoj Župi sv. Ivana Krstitelja na Trsteniku, o temi „Uloga školskog vjeroučitelja u promociji duhovnih zvanja“. Tema je bila prigodna, obzirom da je ova godina proglašena godinom duhovnih zvanja u ovoj nadbiskupiji.

U uvodnom dijelu don Jenko se osvrnuo na suvremeno ozračje života u kojem se kreiraju nova duhovna zvanja, naglasivši pri tom da je ovo vrijeme krize vjere i procvata znanstvenih dostignuća i da je Crkva pozvana kreirati nova duhovna zvanja i u tim okolnostima. Nadalje, naglasio je da nova duhovna zvanja dolaze uglavnom iz urbanih sredina i iz obitelji s manjim brojem djece, jer sela pomalo odumiru, apostrofiravši pri tom važnost pastorala obitelji kao jednog od temeljnih čimbenika kreiranja novih duhovnih zvanja.

skupstina 2008 lipanj

Govoreći o ulozi vjeroučitelja u promociji duhovnih zvanja, predavač je na prvo mjesto stavio ulogu vjeroučitelja kao svjedoka. Osim što je pozvan da njeguje sklad unutarnjih odnosa vjeroučitelj-vjeroučenik, on je pozvan vjeru svjedočki živjeti – naglasio je. Svaki put ulazeći u školu, vjeroučitelj treba sebi posvijestiti načelo vjernosti Bogu i čovjeku. Vjeroučitelj nije samo puki učitelj, nego učitelj i svjedok vjere. On utječe na formiranje svijesti vjeroučenika u školi što je bitan preduvjet za stvaranje novih duhovnih zvanja. Stoga je don Jenko predložio: Formirati mlade za radosno sudjelovanje u misnom slavlju; organizirati razne susrete: duhovne, kulturne, sportske. Na kraju predavanja don Jenko je naglasio važnost uske povezanosti obitelj-škola-Crkva na odgojnom planu.

U tematskoj raspravi neki vjeroučitelji su iznijeli osobna iskustva, a i pitanja upućena predavaču toliko su obilovala da se je rasprava morala vremenski ograničiti.

U nastavku programa predstojnik Periš je iznio kratku retrospektivu djelovanja „Svjedoka“ u protekloj školskoj godini, a voditelji pojedinih odbora podnijeli su svoja godišnja izvješća, čime je skupština završila svoj rad.

Slavko Jerončić

Zanimljivosti

Franjevci su sliku Čudotvorne Gospe Sinjske, nakon što su je donijeli iz Rame, nekoliko godina čuvali na tajnom mjestu u Velom Varošu u Splitu, u Klisu, te u Dugopolju, jer je Sinj bio porušen.

Humor

Kažu da je papa Franjo nakon što su ga izabrali u ožujku 2013. rekao kardinalima: “Neka Vam Bog oprosti za sve što ste učinili!”

Poslovice

Ljubav koja se održava darovima vječno je gladna. (Židovska poslovica)