Mlijeko za Boga Novo!

0 preuzimanja

casa_mlijeka

Mojsije je u pustinji susreo jednoga pastira. Proveo je s njim dan i pomogao mu musti ovce. Uvečer je vidio kako pastir najbolje mlijeko ulijeva u posebnu zdjelicu i stavlja na kamen nedaleko mjesta gdje su se nalazili. Mojsije ga zapita komu je to mlijeko namijenjeno, a pastir odgovori:

- To je mlijeko za Boga.

Kad je Mojsije zatražio da mu protumači, pastir reče:

- Uvijek stavljam na stranu najbolje mlijeko i prinosim ga Bogu.

Mojsije upita: - I Bog ga pije?

- Da - odgovori pastir.

Mojsije mu protumači da je Bog duh i da ne treba piti mlijeko. Kako pastir nije htio vjerovati, Mojsije mu predloži da se sakriju iza grma i da vide hoće li Bog doći piti mlijeko.

Kad je pala noć pastir se sakrio i na mjesečini ugledao malu lisicu kako dolazi sitnim koracima iz pustinje. Pogledavši lijevo i desno životinja navali na mlijeko, žedno ga popije i izgubi se u pustinji.

Sutradan Mojsije vidje da je pastir posve utučen. - Što nije u redu? - zapita ga.

- Bio si u pravu - uzdahne pastir - Bog je čisti duh i ne treba moga mlijeka!

Mojsije, začuđen, reče: - Pa trebao bi biti sretan! Sad znaš o Bogu više nego prije nekoliko dana!

- Istina - odgovori pastir - ali propalo je jedino čime sam Bogu mogao pokazivati svoju ljubav!

Mojsije shvati i povuče se u samoću gdje se molio svom dušom. U noći mu se javi Bog i reče:

- Mojsije, prevario si se. Istina je da ne pijem mlijeko, ali sam svejedno sa zadovoljstvom primao mlijeko koje mi je prinosio pastir kao dokaz svoje ljubavi: međutim, kako mi nije bilo potrebno dijelio sam ga s malom lisicom.

(židovska narodna tradicija)

Pregleda: 923 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 30. 11. -0001.

Slični dokumenti

Godišnja doba - pps
Godišnja doba - pps
Godisnja_doba_prica_za_razmisljanjeGodišnja doba - priča za razmišljanje pps Poučna priča o četvorici braće kojima je otac dao zadatak da pogledaju stablo kruške u različita godišnja doba kako bi ih naučio da ne sude prebrzo o stvarima i događajima.
Prijatelj i neprijatelj
Prijatelj i neprijatelj

Prepelicu zadesila strašna nesreća - zapalila joj se kuća.

Doletjela sjenica vidjeti što se dogodilo.

Zanimljivosti

Časopis Association for Psychological Science objavio je 2010. rezultate psiholoških istraživanja koji pokazuju da smo prema ljudima koji su ljubomorni na nas ljubazniji i to prema onima koji su ljubomorni tzv. zlonamjernom zavišću više nego prema onima koji su benigno ljubomorni. Benigne ljubomore je ljubomora u kojoj je izražena motivacija za poboljšanje sebe, a kod zlonamjerne je ljubomore karakteristična želja da se uništi uspješna osoba.

Humor

Drug učitelj ispituje: “Kako je nastao svijet?” -“Bog ga je stvorio” odgovori učenik. -“Ali Bog ne postoji!” – “Ma, rekli ste nam da ne postoji ali tada je još postojao.”

Poslovice

Tko ni za što na svijetu nije sposoban, taj uvijek ismijava druge. (Madagaskarska poslovica)