Zanat - poučna priča Novo!

0 preuzimanja

perzijski_tepihSvaki bi čovjek morao naučiti jedan zanat - rekla je moja prabaka i ispričala mi priču. Kasnije sam saznala da je priča perzijska. Kraljev sin zaljubio se u skromnu pastiricu. Kralj ni čuti: Što ćeš s pastiricom? Međutim, vidi da sin voli duboko i iskreno te pošalje glasnika k djevojci. Djevojka se zamisli i upita: Koji on zanat poznaje? Poslanik se nasmije i reče: Kraljevom sinu to nije potrebno. No, djevojka nije odustajala: Neka najprije nauči jedan zanat! I kraljev sin prihvati uvjet. Naučit ću plesti slamnate prostirače, različitih uzoraka i boja, s bogatim ukrasima. I bi tako. I tako se vjenčaju kraljev sin i pastirica. Jednom je kraljev sin na putovanju upao u ruke razbojnika. Računajući na najgore prozbori: Znam plesti skupocjene prostirače koji će vam donijeti mnogo novca. Razbojnici mu povjeruju i donesu slamu. Za tri je dana spleo 3 prekrasna prostirača. Odnesite ih u kraljevu palaču. Kralj zna cijeniti lijepo i dat će vam za svaki prostirač 100 zlatnika. Odnijeli su prostirače u palaču. Kralj je prepoznao rad svoga sina, a žena je odgonetnula u utkanim ukrasima mjesto gdje je zatočen. Malo potom kraljev sin se sretno vratio kući. Kad je ugledao ženu, zahvalno je kleknuo pred nju i rekao: Samo tebi imam zahvaliti što sam ostao na životu!

Perzijska priča

Pregleda: 806 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 20. 05. 2020.

Slični dokumenti

Bepo pometač ulica
Bepo pometač ulica

Bepo, pometač ulica, radio je svoj posao rado i temeljito. Znao je da je njegov rad potreban. Kad bi meo ulice, činio je to polako i jednolično: kod svakog koraka jedno disanje, i kod svakog disanja jedan zamah metlom.

Sanjar
Sanjar

Dom_clipartPa što ako sam sanjar I zamišljam svijet boljim no što jest, Idealima je sudbina da tonu i uzdižu se.

Što ako me lome vrtlozi laži i licemjerja - - stalnost izazova izoštri čula! Nek' sam čudak Što vjeruje u sne – to reći će oni što ne poznaju me, To njihov je odraz u zrcalima! Nek' sam sanjar - sanjat ću i dalje, U oblacima plovit ću sve više, Nek' me lome, Zvijezdama stremit ću sve bliže; Ja čudak sam Na životnoj niti što snove niže…

Marina Ugrin

Zanimljivosti

Aja Sofija u Istambulu stoljećima je bila najveća kršćanska crkva na svijetu. Sagrađena je u 6. st., a godine 1453. je pretvorena u džamiju kojoj su dograđena 4 minareta.

Humor

Zašto internet nikad neće moći zamijeniti novine? Pa kako ćeš internetom ubijati muhe?

Poslovice

U kući lijenčine množe se samo snovi. (Koreanska)