Katolički program ranog i predškolskog odgoja

87 preuzimanja

Ovdje donosimo Program katoličkoga vjerskog odgoja djece rane i predškolske dobi (u daljnjem tekstu: Program) koji je usklađen s promjenama propisa u posljednjih nekoliko godina, a koji uređuju sustav predškolskog odgoja i obrazovanja:

  • Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju (2013.)
  • Državni pedagoški standard (2010.)
  • Nacionalni okvirni kurikulum za predškolski odgoj i obrazovanje te opće obvezno i srednjoškolsko obrazovanje (2011.)
  • Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije (2014.)
  • Nacionalni kurikulum za rani i predškolski odgoj i obrazovanje (2015.).

Ovaj Program je temelj za donošenje onih programa u dječjim vrtićima za koje će Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, u skladu sa Zakonom o predškolskom odgoju (čl. 5.), dati svoju suglasnost.

Osim što Program u sebi sadrži osnove Programa katoličkoga vjerskog odgoja djece predškolske dobi, novost je i činjenica što se u njemu nalazi i Program Kateheze Dobroga Pastira. Sada, dakle, oba programa, neovisno o njihovu sadržaju, čine jedan Program. Pri traženju reverifikacije postojećih programa prema Programu Kateheze Dobroga Pastira, oni dječji vrtići koji provode navedeni Program to će posebno naznačiti u trećem i četvrtom poglavlju Programa.

Pri izradi pojedinačnih vrtićkih programa (posebice u četvrtom poglavlju) treba voditi brigu o tome da ti programi u sebi sadrže integrirane tradicijske komponente iz širega društvenog okruženja, prepoznatljive elemente vrtićkog kurikuluma te autentična blagdansko-slavljenička obilježja podneblja u kojemu se vrtić nalazi.

Veličina: 280.25 KB
Pregleda: 4241 Pregleda
Preuzimanje: 87 puta
Ažurirano: 17. 11. 2019.

Slični dokumenti

Stručnost i osobnost odgojitelja u vjeri
Stručnost i osobnost odgojitelja u vjeri

DOBAR I STRUČAN ODGOJITELJ (Kramer, 1994.)

sposoban promatrati sebe kao osobu koja kontinuirano uči i ima želju pronalaziti i provjeravati

s izraženom potrebom napredovanja u osobnom i profesionalnom pogledu

Zakonske pretpostavke za vjerski odgoj u dječjim vrtićima RH
Zakonske pretpostavke za vjerski odgoj u dječjim vrtićima RH

Ugovor između Svete Stolice i Republike Hrvatske ratificiran je u Hrvatskom državnom saboru (24. siječnja 1997.) i u njemu se govori o katoličkom vjerskom odgoju u predškolskim ustanovama. Čl. 1. Ugovora glasi:

1. Republika Hrvatska, u svjetlu načela o vjerskoj slobodi, poštuje temeljno pravo roditelja na vjerski odgoj djece te se obvezuje da će, u sklopu školskog plana i programa i u skladu s voljom roditelja ili skrbnika, jamčiti nastavu katoličkog vjeronauka u svim javnim osnovnim i srednjim školama i u predškolskim ustanovama, kao obvezatnog predmeta za one koji ga izaberu, pod istim uvjetima pod kojima se izvodi nastava ostalih obveznih predmeta.

 

Zanimljivosti

Konoplja je u razdoblju od 3000 godina, sve do 1883., bila bila najkorisnija biljka. Koristila se za izradu tkanina, sapuna, papira, lijekova i ulja.

Humor

Bila jednom četvorica po imenu Svatko, Netko, Bilo tko i Nitko. Trebalo je obaviti jedan vrlo važan posao i Svatko je mislio da će ga Netko obaviti. Bilo tko je to mogao učiniti, a Nitko nije htio. Netko se zbog toga naljutio jer je to bio posao za Svakoga. Svatko je opet mislio da bi ga Bilo tko mogao obaviti, no Nitko nije shvatio da ga Netko ne želi obaviti. Na kraju je Svatko krivio Nekoga jer Nitko nije učinio ono što je mogao napraviti Bilo tko.

Poslovice

Tko laže vas, lagat će i protiv vas. (Hrvatska poslovica)